Kroppens största organ - tips för hur du bäst tar hand om din hud

Visste du att huden är kroppens största organ? Vår hud, hår, naglar och körtlar är en del av det integumentära systemet, vars funktion är bland annat; temperaturreglering, immunförsvar, sårläkning, UV-skydd, vitaminproduktion och känsla. Hudens primära uppgift är att skydda vår kropp från yttre faktorer, samt att hålla in allt såklart! 

Att ta hand om vår hud är därför en viktig del av vår allmänna hälsa. Här kommer några tips med små vanor som du kan implementera i vardagen för att reglera din hud och ge den näring och lyster.

HÄR ÄR VÅRA BÄSTA TIPS FÖR ATT TA HAND OM DIN HUD:

ÅTERFUKTNING
Genom att återfukta din kropp inifrån och ut, hjälper du till att vårda din hud. När du dricker vatten så håller du kroppen återfuktad och fräsch, både på insidan och utsidan. Genom att dricka mer vatten hjälper du dessutom till att rensa ut gifter från kroppen genom urinet, istället för att de ska ta sig ut genom våra porer. Som komplement till återfuktning inifrån kan kroppen ibland behöva hjälp med återfuktning utifrån. Då kan de hjälpa att smörja in sig med en naturlig fuktkräm. 

SÖMN OCH STRESSHANTERING
Du har säkert hört talesättet "skönhetssömn", och det är faktiskt sant när det kommer till din hud. När vi sover får vår kropp vila och kan reparera sig själv. "Under sömnen ökar din huds blodflöde och organet återuppbygger kollagenet och reparerar skador från UV-exponering, vilket minskar rynkor och åldersfläckar." Att se till att du får tillräckligt med sömn kommer att ha en positiv inverkan på ditt allmänna välbefinnande, såväl som din hudhälsa.

Att hantera stress är lika viktigt som att hantera sömn när det kommer till hudvård. Stress kan orsaka förändringar av proteinerna i din hud, vilket bidrar till att huden blir mindre elastisk och kan resultera i tidiga ålderstecken, som påsar under ögonen, rynkor och fina linjer. Genom att minska stressen i din vardag kommer du att påverka din övergripande livsstil, ditt välbefinnande och din hud positivt. 

SOLSKYDD
Att använda solskydd är en viktig nyckel för att skydda din hud. Solen producerar UV-strålning som kan orsaka solbränna och tidiga ålderstecken, och är en av de faktorer som kan orsaka cancer. Det är därför viktigt att vi skyddar vår hud från solen så mycket som möjligt, både för att minska dessa skadliga risker, men också för att behålla hudens naturliga lyster. Vi rekommenderar att alltid använda SPF när du utsätts för solen, att vistas i skuggan mitt på dagen när solen står som högst och att använd kläder och en solhatt som täcker den exponerade huden för extra skydd mot solens strålar. 

KOST OCH HÄLSOSAMMA FETTER
Ett annat sätt att ta hand om vår hud inifrån och ut är genom kosten. Genom att minska intaget av processad mat och unna dig hälsosam kost så kan du påverka hur din kropp och din hud mår. Forskning har visat att äta mat med hög halt av hälsosamma fettsyror kan ha en stor inverkan på din hud och är viktig för att upprätthålla hudens hälsa. Antioxidanter är också nyttiga för huden, och finns i livsmedel såsom kakao, blåbär, gojibär och grönkål. Forskning visar att antioxidanter kan hjälpa huden att reparera sig själv och har många fördelar för vår hudhälsa.

                                                                                                                       

DELA PÅ PINTEREST:

 
#aimnwellness