Ikigai - Den japanska hemligheten till att leva ett målmedvetet och meningsfullt liv

Har du någonsin stannat upp för att tänka på varför du finns... ditt livs syfte? Vi har alla något som får oss att gå upp på morgonen, något som ger våra liv syfte och mening. 


Ikigai, uttalas "eekee - guy" är ett koncept som kommer från ön Okinawa i Japan, där invånarna har den högsta förväntade livslängden i världen. "Iki" översätts till "liv" och "gai" betyder värde. Genom att söka djupt inuti oss själva och fokusera på självreflektion kan vi alla upptäcka vad vår sanna anledning till att “finnas” är.

Varför är det så viktigt att hitta vår Ikigai? Den främsta anledningen är förstås att vi alla förtjänar att leva ett målmedvetet och glädjefyllt liv. I dagens värld vaknar många människor och känner sig utmattade från dagen innan, går till ett jobb som de inte riktigt trivs med och kommer hem för att vila, innan de gör om allt igen. Var är syftet och glädjen med det? Hur skulle du känna om du kunde göra något du brinner för, något som ger dig energi och får dig att gå upp på morgonen? Hur skulle du känna om du kunde vakna upp med insikten att du gör en enorm positiv inverkan, genom att göra EXAKT det du älskar mest? Det är vikten av att hitta din Ikigai så att du kan skapa detta otroliga liv för dig själv!
   

Ikigai består av en kombination av fyra huvudegenskaper: vad du älskar, vad världen behöver, vad du är bra på och vad du kan tjäna pengar på. Dessa överlappar varandra i fyra kategorier: din passion, ditt yrke, din mission och ditt kall. Du kanske tittar på diagrammet och tänker för dig själv att du inte har någon aning om vad din Ikigai är, eller hur du ens skulle hitta den. Å andra sidan kanske du redan innerst inne vet vad syftet med ditt liv är. Om så är fallet, följ den känslan och ge aldrig upp din Ikigai. Det är där magin finns!

Ikigai - the Japanese secret to living a purposeful and fulfilling life

Din mening med livet behöver inte handla om "slutmålet" och det behöver inte heller handla om destinationen. I dagens samhälle hör vi mycket prat som "Jag kommer att vara glad när jag tjänar mer pengar" eller "Jag kommer att känna mig nöjd när jag köper den här bilen eller huset." Mycket av tiden strävar vi efter en destination eller ett slutmål med tanken att vi bara kommer att vara lyckliga när vi har uppnått dessa mål. Vi är här för att påminna dig om att livet inte behöver vara så. Din mening med livet behöver inte vara en "destination" eller ett "slutmål" det kan helt enkelt levas igenom varje ögonblick.

Det är vanligt att människor lever hela sitt liv och gör saker som inte ger dem energi. Vårt livs syfte kan lätt gå förlorad i vad våra föräldrar vill att vi ska göra, vad våra vänner vill att vi ska göra och till och med vad samhället säger till oss att vi borde göra.  

Har du någonsin tagit dig tid att faktiskt fråga din själ vad det är som lyfter upp dig och vad du känner dig kallad att göra? Vänligen pausa här. Ta tre djupa andetag… in genom näsan och ut genom munnen, och landa i nuet. Fråga dig själv: vad säger ditt hjärta? Finns det något du alltid har känt dig kallad att göra? Vad är det du älskar att göra mest i hela världen? Om du kunde vakna imorgon och leva din perfekta dag, hur skulle den se ut? Hur skulle din morgon se ut? Vad skulle du ha på dig? Vad skulle du göra för din egen skull? Hur skulle du känna?

Att upptäcka din Ikigai är inte en enkel eller snabb process. Det krävs vilja och uthållighet. Ta en dagbok och en penna och skriv listor för var och en av frågorna nedan, och reflektera sedan över vad du har skrivit. Börja leva dig in i svaren du har skrivit ner, och påbörja resan mot att hitta din Ikigai.

Hur skulle din perfekta dag se ut?

Vad älskar du att göra?

Vad ger dig mest glädje?

Vad älskade du att göra när du var barn?

Vad är du bra på?

Vad ber människor dig att hjälpa dem med?

Vad inspirerar dig?

Vem inspirerar dig?

Vad brinner du för att påverka?

Jobbar du med något som passar med ditt Ikigai?

Hur kan ditt livssyfte även bli källan till din inkomst?

Vilket jobb kan du förvandla din passion till?

Ikigai - the Japanese secret to living a purposeful and fulfilling life

Grattis! Du har precis tagit det första steget mot att hitta din Ikigai. Det är okej om du först bara kan spendera små stunder av ditt liv med att fokusera på din Ikigai, var konsekvent med detta och fantastiska möjligheter kommer att följa. Här är våra tre bästa tips för din resa:

  1. Ha kul! Avsätt tid för att göra mer av de saker du älskar och gör ditt bästa för att hitta glädjen i livets små stunder. Gör det roliga till en prioritet i din veckorutin, det spelar ingen roll om det är 5 minuter eller 5 timmar att bara njuta av dig själv och leva genom lekens energi kommer att driva dig framåt mot att hitta din Ikigai.
  2. Lyssna på vad ditt hjärta säger, och agera efter det! Börja leva från hjärtat och följ de små intuitiva knuffarna det ger dig. Det hjälper dig att hitta sakerna du älskar att göra allra mest, och är en bra utgångspunkt för att hitta din Ikigai. 
  3. Lita på processen. Som vi nämnde ovan tar det tid och beslutsamhet att hitta din Ikigai, så att ha förtroende för processen är väldigt viktigt. Lita på din resa och framför allt, bygg tilliten för dig själv och ha självförtroende att allt är möjligt och njut av att se ditt drömliv utvecklas!