Connect to nature: så stärker du din koppling till naturen

Vi har länge sökt oss till naturen för att ta del av dess läkande kraft, öka vårt välbefinnande och stimulera vår personliga utveckling. Naturen finns överallt, från parken i ditt närområde och fåglarna i träden till havets brusande vågor. Men visste du att det finns flera fysiska och psykiska hälsofördelar med att spendera tid i naturen?


Forskning visar att spendera tid i naturen kan förbättra vårt humör och minska stress, öka vårt medvetande, få oss att känna oss mer jordande och fördjupa vår koppling till jorden — även om du bara spenderar tio minuter utomhus. Här är några av våra bästa tips om hur du får en djupare kontakt med naturen och kan ta del av planetens naturliga skönhet!

Mindfulness i naturen
Börja med att hitta en lugn plats utomhus där du känner dig trygg och fokusera på dina andetag, som flödar in och ut. Anslut till alla dina sinnen — vad hör du, vad känner du och vad ser du? Stå barfota i gräset och känn efter hur det känns under dina fötter. Känn vinden, regnet eller solen på huden, lyssna på trädens mjuka visslande och på fågelsången. Blunda, ta några djupa andetag och var uppmärksam på din starka koppling till jorden.

Njut av solljuset
Solljus gör att kroppen kan producera vitamin D, vilket är avgörande för vårt välbefinnande och stärker skelettet, minskar inflammationer i kroppen, reglerar kalciumnivåerna och stödjer immunförsvaret. Forskning visar även att exponering för solljus kan sänka blodtrycket. En studie från Sydkorea visar att tillräckligt med solljus och en naturskön utsikt från kontorsfönstret ökade arbetsglädjen och minskade stressen för kontorsanställda. Satsa på att  tanka lite solljus, gärna i minst 20 minuter om dagen, för att boosta din kropp, sinne och själ! 

Träna utomhus
Ett annat fint sätt att connecta till naturen är att träna utomhus. Forskning visar att utomhusträning inte bara är positivt för ditt allmänna välbefinnande, utan också förbättrar din sömn, höjer ditt humör och minskar stress. Ge dig ut på en härlig powerwalk, testa trail running, gå på utomhusyoga eller gör några styrkeövningar ute i naturen. Utforska dina lokala vandringsleder, eller ta en lugn promenad utan en agenda. Din kropp och själ kommer att tacka dig!

Synka med årstiderna
För att stärka din koppling till naturen, försök att observera årstiderna på nära håll och fira dem, istället för att bara låta dem passera. Att äta säsongsbaserad och näringsrik mat, lägga märke till lövens växlande färger, plocka frukt eller bär samt observera olika dagsljusrytmer och temperaturförändringar är några enkla sätt att känna sig närmare naturen. 

Upplev soluppgången/solnedgången
Att se solen gå upp eller ned påminner oss om att värdera de små sakerna i livet. På aim’n är att uppleva soluppgången eller solnedgången ett av våra absoluta favoritsätt att varva ner, välkomna en ny dag och uttrycka vår tacksamhet för gårdagen. Ta några minuter och gå till din favoritplats i staden eller på stranden, ta en mental paus och njut av en boost av melatonin och serotonin, våra "må-bra"-hormoner.

Gör något kreativt
Letar du efter ny kreativ inspiration? Att pyssla ute i naturen eller göra en hobby utomhus är effektivt för att öka kreativiteten och samtidigt stärka din koppling till din naturliga omgivning. Experimentera med att måla eller rita av det vackra landskapet medan du sitter på din favoritplats, skapa något med stenar, snäckor eller löv, fånga något vackert med din kamera, eller skriv ner några positiva affirmationer under ditt nästa utomhusäventyr.

Oavsett om du fångar solnedgången, gör ett svettigt träningspass utomhus eller mediterar en stund, så är det mycket givande att connecta med naturen. Det bästa är att naturen finns överallt. Det är gratis att njuta av den, den är alltid tillgänglig och du kan börja stärka din koppling redan idag. Vi hoppas att du har fått lite ny inspiration och kan skapa några enkla vanor som hjälper dig att känna dig mer harmonisk och synkad till vår vackra planet. Dags att upptäcka naturen!