Happiness hormones - så ökar du dina lyckohormoner

Känner du till den där fantastiska känslan efter ett intensivt träningspass och de mysiga vibbarna när man gosar med en hundvalp? Varje sekund sker miljontals kemiska reaktioner i hjärnan som påverkar hur vi mår. Fyra nyckelhormoner – dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner – påverkar hur vi upplever lycka, och visste du att de vanor vi implementerar i vår vardag kan hjälpa till att öka dessa må-bra-hormoner? Här är några enkla sätt att påverka dina lyckohormoner – och ge dig själv en välförtjänt lyckoboost!


Dopamin - stimulerar och motiverar
Dopamin produceras när vi känner oss nöjda - när vi slutför en uppgift på vår to-do list, blir klara med ett projekt eller får en fin komplimang. Det resulterar i känslor av stimulans, prestation och kan motivera dig att upprepa ett specifikt beteende, såsom att fortsätta med nya hälsosamma vanor.

För att öka kroppens dopaminnivåer, välj en balanserad kost fylld med protein, vitaminer och probiotika. Att få tillräckligt med sömn, träna, meditera och spendera tid i solen har också visat sig öka denna lyckohormon. Studier  har också visat att genom att lyssna på musik ökar aktiviteten i hjärnans njutningsområden, som är rika på dopaminreceptorer. Ett annat enkelt hack för att öka dopaminnivåerna naturligt är att göra en daglig to-do-lista, och en för dina långsiktiga mål. Varje gång du bockar av en uppgift får du en liten lyckoboost!

Öka dina dopaminnivåer genom att:
Lyssna på musik.
Söka nya upplevelser.
Gör något kreativt.
Slutföra en uppgift.
Visa vänlighet.

Endorfiner - minskar smärta
Endorfiner är ett annat kraftfullt lyckohormon med många fördelar. Endorfiner har visat sig minska smärta, förbättra vårt humör och självkänsla, och öka känslan av njutning. Det finns många enkla sätt att öka denna lyckohormon. Öka dina endorfiner genom att göra den fysiska aktivitet som du tycker bäst om. Träning förbättrar ditt humör och gör att du får mer energi, oavsett om du föredrar löpning eller tyngdlyftning. 

Forskning  visar också att skratt utlöser endorfiner och andra må bra-hormoner som dopamin och serotonin, vilket minskar stresshormonerna och förbättrar ditt allmänna välmående. Så om du behöver en liten glädjeboost, boka en dejt med den där vännen som alltid får dig att skratta eller titta på din favoritkomedi. Skratt är den bästa medicinen!

Öka dina endorfiner genom att:
Ta ett varmt bad.
Titta på en rolig film.
Skratta med vänner.
Testa akupunktur.
Njut av ett glas vin och lite choklad.

Oxytocin - skapar lugn och trygghet 
Oxytocin, även känt som "kärlekshormonet", är ett annat hormon som påverkar vårt välbefinnande. Som smeknamnet antyder spelar oxytocin en viktig roll i människans anknytning och frigörs under kramar, kyssar och andra former av sexuell intimitet. Att spendera tid med personer du älskar och göra något trevligt för någon annan är alla enkla sätt att öka dina oxytocinivåer. 

Forskning  visar att oxytocin att känna oss lugnare, med en känsla av trygghet och glädje, och ökar vår förmåga att hantera stress. För att öka dina oxytocinivåer, prova att kramas extra länge - gärna 20 sekunder eller längre. Ett annat mysigt sätt att öka dina oxytocinivåer är att spendera tid med djur. Så ta lite extra tid för att gosa med din lurviga favorit!

Öka dina oxytocinivåer genom att:
Krama familj och vänner.
Klappa ett djur.
Ge någon en fin komplimang.
Håll händer.
Få massage.

Serotonin - höjer humöret och minskar stress
Serotonin är ett annat lyckohormon som påverkar många funktioner i kroppen. Det förbättrar vårt minne, reglerar våra stress- och ångestnivåer, balanserar vår kroppstemperatur och förbättrar vår sömn. Men hur ökar man produktionen av serotonin naturligt?

Forskning  visar att träning hjälper kroppen att frigöra mer tryptofan, aminosyran som din hjärna använder för att producera serotonin. Denna boost kallas vanligtvis för "runner's high", den fantastiska känslan efter ett intensivt träningspass. Att spendera tid i solljus är ett annat enkelt sätt att öka serotoninnivåerna. En balanserad, tryptofanrik kost kan också vara en serotoninbooster. Lägg till mer lax, kalkon, ägg och spenat i din diet.

Öka dina serotoninnivåer genom att:
Träna.
Njuta solljuset.
Meditera en stund. 
Laga en hälsosam måltid.
Ta en kalldusch.

Hacka lyckohormonerna 
Det är vanligt att tro att lycka är något som du hittar genom materiella saker, relationer eller karriärstatus. Men lycka är något du kan skapa på egen hand genom att boosta din kropp och själ naturligt. Dopamin, endorfiner, serotonin och oxytocin har alla en roll att spela i våra kroppars naturliga produktion av lycka. Vi hoppas att vi har inspirerat dig att titta på hur du mår från vecka till vecka, och reflektera över vilka små förändringar du kan göra  i ditt dagliga liv för att öka ditt välbefinnande. Sending you happy vibes! 

Share this on Pinterest!