Goodbye bad habits, hello fresh start

Hur man bryter vanor och ersätter dem med nya

Är det dags för en nystart? Vi har alla vanor i livet som vi skulle vilja ändra på. Här är våra bästa tips kring hur du identifierar olika vanor i ditt liv, hittar nya, bättre vanor och förbättrar ditt välmående! 

Identifiera dina vanor
Att vara medveten om dina dåliga vanor är det första steget till att påbörja en förändring. Fundera på en vana som du skulle vilja ändra och fundera på följande:

Vad utlöser ovanan och gör att du börjar med den?

När och var händer din dåliga vana specifikt?

Identifiera dina triggers
Märker du att din dåliga vana oftast sker efter en annan aktivitet, vid en viss tidspunkt på dagen eller i en viss situation? Att identifiera vad som utlöser ovanan är ett viktigt steg i att bryta den. Försök att identifiera dessa och undvik dem så mycket som möjligt för att göra det enklare för dig själv att lyckas med att bryta vanan.

Hitta en ny vana att ersätta den dåliga med
Se till att planera i förväg hur du ska möta tristess eller stress som kan uppstå när du slutar med din dåliga vana.
Gör en plan för dig själv och följ formeln ”Om jag är frestad att ________, då ska jag _________ istället, och hitta ett substitut för din vana som du kan göra istället. Om du till exempel lämnar en skrivbok eller hobbysaker på ditt soffbord kan det uppmuntra dig att göra en annan aktivitet istället för att bara sitta och scrolla igenom sociala medier. 

Ta hjälp av vänner
Behöver du lite extra motivation för att kunna bryta din dåliga vana, eller inspiration till att hitta en ny, bättre vana? Dela dina tankar med en vän eller familjemedlem och jobba tillsammans för att bryta era dåliga vanor. På så sätt kan ni hålla varandra ansvariga, peppa och boosta, och fira era framgångar tillsammans.

Börja smått och belöna dig själv
Att sluta med en dålig vana händer inte över en natt. Det tar både tid och ansträngning, och du kan behöva prova flera gånger innan du lyckas. Ha tålamod med dig själv och se till att belöna dig själv på vägen, och fira även de minsta vinsterna!

Vi hoppas att dessa tips har inspirerat dig att reflektera på dina olika vanor i livet och identifiera de som du skulle vilja lämna bakom dig. Lycka till med att skapa nya, hälsosamma vanor. Vi tror på dig!