Running tips for beginners - how to get started!


Löpning har många hälsofördelar och kan både förbättra din hjärthälsa och höja ditt humör, oavsett om du springer på löpbandet på gymmet eller din favoritrunda utomhus. Men visste du att springa så lite som 10 minuter per dag kan göra underverk för din hälsa? Här är några löpartips för nybörjare om hur du kommer igång med löpningen, hur du väljer rätt kläder och hur du sätter rutiner för att göra löpningen till en ny, hälsosam vana! 

Positiva effekter av löpning
Forskning  visar att löpning stärker ditt hjärta, sänker ditt blodtryck och frigör endorfiner, våra naturliga må-bra-hormoner. Att springa kan också minska stress och ökar kroppens förmåga att hantera mentala spänningar. Det finns många fantastiska skäl att ge sig ut och springa, helt enkelt!

Löpning är lättillgängligt
Löpning är ett enkelt och gratis sätt att träna, och det magiska med det hela är att nybörjare i nästan alla åldrar kan börja springa. Du kan springa var som helst - på gymmet, genom ditt favoritområde eller när du upptäcker en drömmig ny stad. Allt du behöver är ett par bra skor och rätt kläder! Att springa i grupp är också ett trevligt sätt att umgås med vänner och familj, eller utmana dig själv genom att gå med i en löpargrupp för att träffa nya människor.

Investera i rätt kläder
Att ha rätt typer av kläder är viktigt för att kunna njuta av löprundan, mil efter mil. Välj mjuka plagg i tekniska tyger som är designade för att följa kroppens rörelser, såsom löparshorts, toppar och tights i lätta och fuktavledande material. Dessa plagg leder bort svetten från huden för att hålla dig torr och sval under träningen.

Kortärmade toppar håller dig sval i varmt väder, och långärmade modeller är perfekta att bära i lager när temperaturen sjunker. En sport-bh med hög support är också avgörande för en bekväm löprunda. Om du vill ha något på huvudet för att blockera solen eller hålla håret på plats kan vi tipsa om en keps eller en visir.

Värm upp ordentligt
Se till att alltid börja med en uppvärmning innan du börjar springa. Att värma upp är viktigt för att väcka musklerna och få igång blodcirkulationen innan du ger dig ut på dagens runda. Det förebygger också risken för skador och överansträngningar. Ta en kort promenad eller jogga i 5-10 minuter innan du ökar din intensitet. Att göra några utfallssteg är ett bra sätt att värma upp. Du kan även lägga till några styrkeövningar!

Fyll på med vätska
Kom ihåg att fylla på med vatten före, under och efter löpningen, eftersom att du förlorar vätska när du svettas. Att dricka tillräckligt är en av de viktigaste aspekterna för att upprätthålla din prestanda när du springer, oavsett om du springer på ett löpband eller ute i naturen. Att ha en bra vätskebalans förbättrar din energi, ökar uthålligheten och minskar återhämtningstiden efter löprundan.

Börja enkelt 
Oroa dig inte om du tycker att löpning är utmanande till en början – att skapa en rutin är nyckeln till att lyckas, snarare än hastighet eller distans! Skapa ett löpschema varje vecka för att komma in i en hållbar löpvana. Ett enkelt sätt att börja springa för nybörjare är intervaller. Alternera att springa i en minut och gå i en minut, och när du blir mer bekväm, minska gå-tiden och spring längre. Den så-kallade “walk-run” metoden är utmärkt för att bygga uthållighet utan att belasta lederna för mycket och bygga en hanterbar löparrutin.

Kom ihåg att lyssna på din kropp, ta tid för återhämtning och njut av vart din löpning tar dig. Stort lycka till med din nya hälsosamma vana!

MUST-HAVE AIM’N RUNNING GEAR: