8 sätt att öka din självkänsla

Självkänsla är något som vi bygger upp under hela livet, och det är helt naturligt att den vacklar. Men visste du att det finns vanor och flera små saker du kan göra för att förbättra din självkänsla och boosta ditt välbefinnande? Här är några av våra favorittips för att öka självkänslan – och bli en bättre och starkare version av dig själv! 

Investera i ditt välmående
Ta dig tid att prioritera dig själv, de saker som gör dig glad och ger dig energi. Ge energi till kropp och själ med god och näringsrik mat, träning och vila. Att göra en fysisk aktivitet som du tycker om är ett bra sätt att investera i din hälsa, oavsett om det handlar om powerwalks, lagsporter, dans eller styrketräning. Att få tillräckligt med vila och sömn är också viktigt, eftersom sömnbrist har en stor påverkar på välmåendet både fysiskt och psykiskt. Det är fantastiskt vilken stor skillnad en god natts sömn kan ha - hela din attityd kan förändras! Sikta på att få minst sju eller åtta timmars sömn per natt.

Träna på att prata positivt till dig själv
De du säger till dig själv, eller din interna dialog, påverkas av ditt undermedvetna och avslöjar dina tankar, övertygelser och idéer. Om du känner att du lätt hamnar i ett negativt tankemönster, försök att vända dina tankar till något positivt istället. Här är några exempel på hur du kan börja öva på att prata positivt till dig själv:

- Istället för att säga "Jag klarar inte av det här" eller "Detta är helt omöjligt", försök att påminna dig själv om att "Jag kan göra det här" eller "Allt jag behöver göra är att försöka."

- Istället för att säga "Jag kan inte göra något rätt" när du gör ett misstag, påminn dig själv om att "Jag kan göra bättre nästa gång" eller "Jag lärde mig något av den här erfarenheten.” 

Fira de små sakerna i livet
Att fira de små sakerna i livet är ett bra sätt att bygga upp ditt självförtroende och självkänsla. Det är lätt att fokusera på det negativa som händer i ditt liv, och glömma bort allt det goda. Testa att skriva ner tre saker som du har lyckats bra med i slutet av varje dag innan du går och lägger dig. Hitta enkla sätt att belöna och fira dig själv för alla fantastiska saker du gör varje dag, på så vis är du ett steg närmare att uppnå dina drömmar!

Sätt upp hanterbara mål
Att ha mål, stora som små, är viktigt för att du ska känna att du kommer framåt i livet. Ta dig tid att reflektera över vad som är viktigt för dig och vilka typer av saker du skulle vilja åstadkomma. S.M.A.R.T-modellen är ett effektivt sätt att tydligt definiera dina mål, och står för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidssatt. Reflektera kring detta när du skriver ner dina mål. Glöm inte att fira när du väl har uppnått varje mål stora som små!

Ändra en vana
Att göra en förändring i din rutin eller ändra en vana är ett annat sätt att boosta din självkänsla. Börja med mindre vanor, som att dricka ett glas vatten direkt när du vaknar eller att gå och lägga dig en timme tidigare än vanligt, och se till att göra denna nya vana under en hel månad. Kom ihåg att skapa vanor som är realistiska och låt det ta tid. Känslan när man lyckas med sina nya vanor och rutiner är oslagbar!

Gör något snällt för andra
Att ge någon en hjälpande hand kan hjälpa oss att rikta fokuset bort från oss själva ett tag, och lära oss att känna mer tacksamhet för det vi har. Att göra skillnad för någon annan är en fantastisk känsla! Öppna dörren för någon, engagera dig som lärare eller mentor inom ett ämne som du är extra bra på eller fixa fika till grannen. Kom ihåg att snälla handlingar inte behöver vara stora eller komplicerade. Du kan göra någons dag, och din vänliga handling kommer också att smitta av sig på självkänslan.

Var snäll mot dig själv
Vi har en tendens att vara extra negativa mot oss själva när saker inte blir som vi hoppas. Kom ihåg att behandla dig själv med samma vänlighet och uppmuntran som du skulle ge en god vän. Livet är en resa och vår självkänsla vacklar hela tiden, så ha tålamod, låt saker ta tid, tänk positivt och var snäll mot dig själv. 

Omge dig med positiva människor
Vem vi umgås med ha stor påverkan på våra tankar och attityder, så se till att omge dig med människor som lyfter dig och vill dig ditt bästa. Ta en stund och fundera på hur dina vänner, familj och kollegor får dig att må. Lyfter de dig upp och accepterar dig för den du är? Spendera din värdefulla tid med människor som har en positiv attityd, hjälper till att bygga ditt självförtroende och tycker om dig för den du är. 

Genom att investera i ditt välbefinnande, bygga positiva och meningsfulla relationer, vara snäll mot dig själv och sätta hanterbara mål kan du uppnå allt du vill i livet. Kom ihåg att bygga upp din självkänsla kan ta tid, så var snäll mot dig själv. Vi tror på dig!